Οφέλη από το γάλα γαϊδούρας

 Πλεονεκτήματα του γάλατος γαϊδούρας

 

Έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια η πεποίθηση πολλών, πως το γάλα γαϊδούρας μπορεί να αποτελέσει το πιο θρεπτικό υποκατάστατο γάλακτος μετά το μητρικό γάλα. Η δημοσιότητα που έχει πάρει οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει παρόμοια σύσταση με, το θαυμαστό σε ισορροπία θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, μητρικό γάλα.

Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα, τα πλεονεκτήματα του γάλατος της γαϊδούρας και πώς αυτά μπορούν να επιδράσουν θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό:

– Πρώτα απ’ όλα περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπολείπεται σε βιταμίνες Α, D, E και του συμπλέγματος Β.

– Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε λακτόζη οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό, ένα γεγονός σημαντικό για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της φυσιολογικής οστικής πυκνότητας του οργανισμού.

– Τόσο η λακτόζη, όσο και το παράγωγό της, λακτουλόζη, ευνοούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Οι οργανισμοί αυτοί, γνωστοί και ως προβιοτικά, είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η δημιουργία μιας φυσιολογικής χλωρίδας, ιδιαίτερα σε νεογνική ηλικία, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

– Η λυσοζύμη που περιέχει διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνονται οι πιθανότητες γαστρεντερολογικών φλεγμονών, ακόμη και στα βρέφη.

– Το υψηλό επίπεδο πολυακόρεστων προς κορεσμένων λιπαρών οξέων και η περιεκτικότητα του σε ω-3 και 6, το καθιστούν ένα λειτουργικό τρόφιμο για την ανθρώπινη διατροφή, πολύ περισσότερο δε για τους ενήλικες, όπου ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται. Σε σχέση με το μητρικό γάλα, το γάλα γαϊδούρας περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό λίπους, μόλις 1%,  παράγοντας ο οποίος ευνοεί την ένταξή του στο πρόγραμμα διατροφής του ανθρώπου. Το αγελαδινό γάλα έχει ποσοστό λίπους 3,9%, το αίγειο 3,5% και το πρόβειο 6%. (Το γάλα της Φάρμα Τσιχουριδη με μέτρηση τριών δειγμάτων σε διάστημα τριών μηνών από την Δρ. Χρυσάνθη Σαλακιδου που έγιναν στο τμήμα τροφίμων του ΤΕΙ Φλώρινας έδωσαν τιμές από 0,793 – 0,811 % δηλαδή κάτω του 1%). Σε μια εποχή που ο μοντέρνος τρόπος διαβίωσης εύκολα οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλά ποσοστά λίπους.

– Θετική επίδραση του γαϊδουρινού γάλακτος έχει παρατηρηθεί κατά την οστεογένεση, δηλαδή τη δημιουργία οστών, τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και κατά την ανάρρωση ασθενών με καρδιακά προβλήματα.

– Περιπτώσεις νηπιακού και παιδικού κοκίτη αντιμετωπίζονται άμεσα ενώ ενήλικες περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμη περιπτώσεις αλλεργίας στο ανοσοποιητικό και στο δέρμα παρουσιάζουν αξιόλογα έως και θαυμαστά  αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γάλα γαϊδούρας μπορεί να αποτελέσει λύση και σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, φαίνεται να είναι πολύ πιο καλά ανεκτό από φόρμουλες σόγιας ή φόρμουλες με υδρογονωμένες πρωτεΐνες αγελαδινού γάλατος. Αυτό οφείλεται στο μειωμένο ποσοστό καζεΐνης και β- λακτοβουλίνης, ουσίες που δεν υπάρχουν μεν στο μητρικό γάλα, αλλά υπάρχουν στα υποκατάστατα γάλατος.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, και αλλά πολύ περισσότερα θα μπορούσε κανείς να πει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι ένα πιο θρεπτικό και ωφέλιμο γάλα για τον ανθρώπινο οργανισμό απ’ ότι το γάλα του προβάτου της κατσίκας ή της αγελάδας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε  ότι το γάλα της γαϊδούρας δεν είναι το φάρμακο που θα λύσει ως εκ θαύματος προβλήματα υγείας, ούτε ένα ρόφημα που θα καλύψει όλες τις διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού σας, αλλά ένα ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν που προσφέρει πολύ μεγάλο όφελος σε θέματα υγείας, διατροφής και αισθητικής. Εάν καταφέρετε να το εντάξετε στην καθημερινότητα σας ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής θα αντιληφθείτε άμεσα τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Εάν πάλι οι κυρίες, έχετε τη δυνατότητα να το εφαρμόζετε με συχνές επαλείψεις στο δέρμα του προσώπου και του σώματος σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε και να φαίνεστε πιο όμορφες από ποτέ, κάνοντας τους άλλους γύρω σας να αναρωτιούνται για την αλλαγή που έχει συντελεστεί πάνω σας.